Jakie drzewo do kominka? Liściaste, czy iglaste?

drewno do kominka

Właściciele kominków powinni zaopatrzyć się w wysokiej jakości drewno jeszcze przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Najlepiej do palenia nadaje się drewno liściaste, które jest dobrze wysezonowane, ale wiele osób decyduje się także na drewno drzewa iglastego.  Jakie więc drewno jest najlepsze do kominka? Jak długo sezonować drewno?

Jakie najlepsze drewno do kominka wybrać? Z drzew liściastych, czy może drewno z drzew iglastych?

Do palenia w kominkach nie poleca się drewna drzew iglastych. Zawiera ono dużo żywicy, która podczas spalania strzela, tworząc trudne do usunięcia plamy. Ponadto generuje dużo dymu i substancji smolistych, które mogą się osadzać na ściankach kominka i w przewodzie kominowym.

Drewno drzew liściastych jest znacznie lepszym wyborem, ponieważ zawiera mało żywicy, pali się równomiernie i zazwyczaj nie tworzy dużej ilości dymu, co sprawia, że kominek pozostaje czysty na dłużej. Szczególnie wartościowe jest drewno twarde, takie jak grab, dąb, jesion i buk, ponieważ daje najwięcej ciepła podczas spalania i ma wysoką wartość opałową. Kawałki drewna miękkiego, jak lipa, olcha, brzoza czy topola, jest mniej kaloryczne i potrzeba go więcej, by uzyskać tyle samo ciepła.

Na przykład, 1 m³ suchego drewna topolowego waży tyle, co 0,54 m³ grabiny, co oznacza, że potrzeba go niemal dwa razy więcej do uzyskania tej samej ilości ciepła. Wybierając twarde, wysokokaloryczne drewno, rzadziej trzeba dokładać do ognia. Oznacza to także zakup mniejszej ilości materiału opałowego do ogrzania domu i oszczędność miejsca na jego składowanie.

Odpowiadając więc, jakie drewno do kominka jest najlepsze, można śmiało odpowiedzieć, że będzie to sezonowane twarde drewno kominkowe. Istotne jest jednak to, aby miało ono, jak najmniejszą wilgotność oraz zawartość kory. Dzięki temu w trakcie spalania drewna opałowego nie będzie wytwarzać się duża ilość sadzy, która może szkodzić na komin.

Dlaczego należy sezonować drewno kominkowe, aby móc nim palić w kominku?

Świeżo ścięte drewno ma zawartość wody na poziomie aż 50-70%, w zależności od gatunku drzewa i pory roku (zimą zawiera mniej wilgoci). Takie drewno ma niską wartość opałową, źle się pali, generuje mało ciepła i dużo dymu, a spaliny z dużą ilością pary wodnej osadzają się na ściankach kominka i w przewodach kominowych, skracając ich żywotność. Dodatkowo, wilgotne drewno powoduje większe straty ciepła, ponieważ wymaga zwiększonego ciągu powietrza.

Aby drewno było efektywne do palenia, powinno być sezonowane, czyli suszone przez co najmniej rok, a najlepiej dwa lata. Najlepiej porąbać drewno na szczapy. Przyspieszy to proces schnięcia i przygotuje drewno do użytku. Opał powinien być przechowywany w składzikach pod zadaszeniem, gdzie jego wilgotność spadnie do 15-20%.

Wartość opałowa takiego drewna do palenia w kominku wynosi około 4 kWh/kg. Natomiast świeże drewno z wilgotnością 50-60% ma wartość opałową około 2 kWh/kg. Szczapy nie powinny leżeć bezpośrednio na ziemi, aby nie chłonęły wilgoci, lepiej ułożyć je na legarach lub ruszcie, aby zapewnić mu izolację od gruntu i dobrą cyrkulację powietrza. Wilgotne drewno nie powinno być składowane w nieprzewiewnych pomieszczeniach, ponieważ może pleśnieć.

opał do kominka

Jakie drewno z drzew liściastych do palenia w kominku najlepiej wybrać?

Wiadomo już, że należy wybierać wyłącznie suche sezonowane drewno. Pojawia się jednak pytanie, jaki rodzaj drewna sezonowanego liściastego będzie się najlepiej palić? Do wyboru jest buk, dąb, jesion, brzoza i kilka innych:

  • dąb – pali się bardzo długo i powoli, wydziela przyjemny gorzki zapach, ma wysoką wartość opałową i daje dużo ciepła,
  • brzoza – łatwo i dość szybko się spala, charakteryzuje się równomiernym płomieniem i średnią wartością opałową,
  • buk – pali się długo i spokojnie, daje dużo ciepła i ma wysoką wartość opałową,
  • drzewa owocowe – palą się równomiernie, wydzielają przyjemny zapach,
  • grab – jest to najlepsze drewno na opał, ponieważ ma najwyższą kaloryczność, pali się bardzo wolno i daje dużo ciepła,
  • jesion – daje dużo ciepła i długo się pali, ale jest rzadko wybierany, trudno go pociąć na szczapy,
  • olcha – pali się słabo, jeśli nie ma niskiej wilgotności,
  • topola – nie jest to drewno wysokokaloryczne, daje mało ciepła, szybko się spala i z reguły nadaje się na podpałkę.

Jakie więc drewno wybrać? Najlepsze drewno opałowe to grab, ale równie dobrze można zdecydować się na dąb lub buk.